کرونا ویروس چیست و چگونه پیشگیری و آن را شکست دهیم؟
کNovel Corona Virus کرونا ویروس معروف به covid 19 یا ویروس کرونای جدید هفتمین ویروس از گروه کروناست.چهار تای اول باعث سرما خوردگی معمولی میشدند و جهانی نشدند .در سال 2002 ویروس SARS-COV بیماری شدید ریوی با مرگ و میر 10% ایجاد کرد . خیلی سریع جهانگیر شد و در عرض 3تا 4 ماه کنترل شد .در سال 2012 ویروسMERS-COV باعث (Mid east respiratory syndrom) از عربستان شروع شد .هردو ویروس مرس و سارس از خفاش شروع شدند ودر مرس به شتر و سپس به انسان منتقل شدند.سپس از انسان به انسان و 35%مرگ و میر داشت .بعد از مدتی این ویروس هم کنترل شد.
این ویروس جدید کرونا ncov 2019 هم zoonotic است یعنی اولین افرادی که به این بیماری مبتلا میشوند آن را از حیوانات دریافت کرده اند. این بار هم وقتی ویروس وارد بدن خفاش شده یک سری جهش ژنتیکی ایجاد شده و قادر به بیمار کردن انسان شده است. نسل های جدید به اندازه ای جهش پیدا کرده اند که از انسان به انسان هم منتقل شده اند.نام ویروس به دلیل شکل ظاهری آن زیر میکروسکوپ الکترونی که شبیه تاج خروس است به کرونا معروف شده است.
ویروس کرونا از طریق هوا وسیستم گوارش و تنفسی ,پرندگان و پستانداران را نشانه میرود و گرفتار میکند .این بار از طریق خوردن سوپ خفاش و خوراک مارهای بومی چین .همزمان با عیدکریسمس و مسافرتهای مربوطه از ووهان چین شروع شد وکم کم به سایر نقاط جهان رسیده است .بیماری زایی و مرگ و میر ویروس جدید کروناچگونه است؟
دوره نهفتگی بیماری ناشی از ویروس کرونای جدید متغیر از 2 تا 14 روز است. هنوز WHO اعلام نکرده که حتما در دوره نهفتگی ویروس قابل انتقال است. ولی معمولا برای احتیاط افراد مشکوک را برای 14 روز قرنطینه نگه میدارند. میزان مرگ و میر این ویروس در مقایسه با ویروس های قبلی سارس و مرس کمتر یعنی 2% است. ولی قدرت بیماری زایی و انتشار و مسری بودن آن بیشتر است. خیلی سریع از انسان به انسان دیگر منتقل میشود. به این ترتیب که ویروسها از طریق سرفه و عطسه تا 1-1/5 متر اطراف فرد بیمار روی اجسام و سطوح و لباس ها تا 9 ساعت زنده باقی میماند. همچنین این ویروس نسبت به واکسن ها و داروها مقاوم است و جهش های ژنتیکی زیادی دارد. به همین دلایل:
WHO در روز 30 ژانویه (10 بهمن 98) اعلام وضعیت اضطراری جهانی در سرتاسر دنیا کرد.
در نتیجه کرونا فقط محدود به چین نیست و برای مهار این ویروس به همبستگی بین المللی نیازمندیم. قبل از این هم این سازمان 5 بار دیگر اعلام وضعیت اضطراری جهانی کرده بود. سال 2005 و سال 2009 برای آنفولانزا – سال 2014 برای فلج اطفال و ابولا – سال 2016 برای زیکا – 2019 برای ابولا و 2020 برای کرونا ویروس جدید.
چه افرادی در خطر بیشتری برای ابتلا به کرونا هستند؟
افرادی که دچار ضعف ایمنی هستند. مثل افراد مبتلا به سرطان و بیماران پیوندی – بیماران مسن قلبی و ریوی و دیابتی ومصرف کنندگان داروهای ضعیف کننده ایمنی. در ابتدا تصور میشد که بچه ها درگیر نمیشوند ولی ممکن است اینطور نباشد. خانم های باردار هنوز در لیست افراد پرخطر نیستند ولی بهتر است آن ها را جز افراد پر خطر حساب کنیم.
علائم بیماری کرونا چیست؟
از علایم خفیف سرما خوردگی شامل تب و گلو درد و سرفه شروع میشود. انتظار میرود در 95% موارد علائم بعد از چند روز از بین برود. اما در صورتیکه به نای و ریه سرایت کند به ذات الریه یا پنومونی تبدیل میشود. که با تنگی نفس و کاهش اکسیژن خون همراه است. حتی در برخی موارد ممکن است علائم گوارشی مثل اسهال و نیز اختلال انعقادی و نارسایی کلیه یا کاهش هوشیاری و گاهی مرگ منجر شود.
- تب ، گلو درد و سرفه
- تنگی تنفس و کاهش اکسیژن خون
- اختلالات گوارشی
- کاهش هوشیاری
روش تشخیص و درمان ویروس کرونا چگونه است؟
تست کرونا
نمونه برداری از مخاط بینی و گلو و خون جهت به دست آوردن ویروس کرونا تنها راه تشخیص قطعی وجود ویروس در بدن بیمار می باشد.
درمان کرونا
برای کنترل این ویروس در دنیا چند دارو تاکنون شناخته شده که در ایران هم وجود دارد. توصیه می شود بیمارانی که تب و سرفه و تنگی نفس دارند حتما به بیمارستان نزدیک خانه خود مراجعه کنند. اگر مشکوک به کرونا باشند به بیمارستان های تعیین شده در هر شهر که مختص کرونا تجهیز شده اند انتقال پیدا می کنند.
رعایت اصول ایمنی و بهداشتی و پیشگیری از ابتلا به این ویروس سریع ترین راه برای غلبه بر ویروس کرونا می باشد.
در مراکز پر جمعیت و پوشیده تجمع و رفت و آمد نکنید، استراحت کافی داشته باشید، آب فراوان بنوشید، با افرادی که اخیرا به مناطق پر خطر ویروس مسافرت داشتند تماس نداشته باشید، هرگز انگشتتان را به چشم و دهان و صورت خود نزنید، سیستم ایمنی خود را با داشتن سبک زندگی سالم و تغذیه مناسب و استراحت کافی و پرهیز از استرس تقویت کنید، از دست دادن و روبوسی کردن پرهیز کنید، پس از لمس درب و دستگیره ها و کلید و دکمه های آسانسور، حتما قبل از لمس سر و صورت و چشم خود دستانتان را با آب و صابون بشوئید، کمتر از وسایط نقلیه عمومی و مترو و مراکز خرید شلوغ و سینما و..استفاده کنید. گوشت و تخم مرغ را کاملا پخته استفاده نمائید.