بیماری های مقعدی
بیماری های مقعدی و مشکلات تشخیصی
یکی از شایع ترین بیماری هایی که امروزه با آن برخورد میکنیم بیماری های ناحیه مقعد می باشد که خوشبختانه اکثرا به راحتی قابل درمان هستند . عوامل مختلفی در بوجود آمدن این نوع بیماری ها وجود دارد. از جمله عدم رعایت بهداشت فردی ، نشستن های زیاد ، عدم مصرف سبزیجات و آب آشامیدنی به اندازه کافی و یبوست .متاسفانه اکثر افرادی که به این نوع بیماری ها دچار می شوند از مراجعه به پزشک امتناع کرده و سعی در خوددرمانی میکنند.مهمترین دلایل این رویکرد اشتباه ، شرم و حیا برای معاینه، ترس ازسرطان ، ترس از بستری شدن و … می باشد .
بیماری های مقعدی و انواع آن:
فیشر یا شقاق مقعدی
این نوع بیماری معمولا بر اثر پارگی قسمت بیرونی مقعد شکل می گیرد که معمولا بر اثر اجابت مزاج یا سفت یا خشک بودن مدفوع و حتی اسهال های آبکی بروز پیدا میکند . ترک مقعدی معمولا با درد و خونریزی بعد یا حین اجابت مزاج همراه است .که به مرور فروکش کرده و با اجابت مزاج بعدی خود را مجددا نشان می دهد . در مواردی نادر این بیماری ممکن است نشانه ای از یک التهاب روده یا بیماری آمیزشی یا حتی سرطان باشد .
برای تشخیص این بیماریها انجام تستهای تکمیلی مانند کولونوسکوپی تحت بیهوشی نیاز است.
هموروئید یا بواسیر :
شایع ترین بیماری مقعدی هموروئید است که اکثرا در سنین 30 سال به بالا بروز پیدا میکند . درواقع وریدهایی در ناحیه مقعد تشکیل می شود که علت آن عموما فشار زیاد به ناحیه پایینی روده می باشد . این فشار ممکن است بر اثر زور زدن زیاد برای دفع مدفوع ، حاملگی ، پیری و … باشد . نشانه آن معمولا خارش بیش از حد ، خونریزی ، درد و بیرون افتادگی می باشد که اکثرا بر اثر دفع مدفوع اتفاق می افتد .
مقعد خارش دار :
همانطور که از نامش پیداست به خارش اطراف یا داخل مقعد برمیگردد . علت اصلی آن هم عدم رعایت بهداشت فردی یاحتی افراط درآن می باشد . از علل دیگر کرمک یا اکسیور که نوعی انگل روده است که اکثرا شبهادر دهانه مقعد تخم ریزی میکند و باعث خارش این ناحیه میشود .البته به جز شقاق و بواسیر از علل دیگر خارش مقعد التهاب پوستی این ناحیه به دلیل درماتیت ها و اگزما و حساسیت پوستی کلی بدن ویا حتی آلرژی های خوراکی مثل فلفل و ادویه و گرمی جات باشد .پیشنهاد می شود در صورت ابتلا به خارش از لباس های گشاد استفاده کرده . مصرف قهوه ، نوشابه سیاه و چای وسایر آلرژنها را کاهش دهید . این موارد ساده می تواند در درمان بیماری های مقعدی تاثیر بسزایی داشته باشد . همچنین تشخیص این بیماری توسط پزشک می تواند در عدم پیشرفت آن موثر باشد .
*سایر بیماریهای مقعدی کمتر شایع شامل: آبسه و فیستولهای پری آنال وسینوس پایلونیدال(کیست مویی)و زگیل های مقعدی میباشند .
آبسه و فیستول مقعدی
راهکارهای عمومی درمان بیماری های مقعدی :
اولین ومهمترین نکته در درمان بیماریهای مقعدی,مراجعه به موقع به پزشک وتشخیص درست بیماری بامعاینه آنوسکوپی است . در صورت مشاهده کوچکترین علامت سریعا به پزشک مراجعه کنید وگرنه باید متاسفانه منتظر پیشرفت آن و حتی جراحی باشید .
در درمان بیماری های مقعدی حساسیت و وسواس به خرج دهید بخصوص در زمینه بهداشت فردی و مصرف زیاد آب و سبزیجات .استفاده از مکمل های نرم کننده مدفوع با افزایش فیبر رژیم غذایی میتواند یبوست و اجابت مزاج را تحت تاثیر قرار دهد .همچنین تحرک و پیاده روی و پرهیز از سیگار و دخانیات ونوشابه ها.
یکی از راه های درمان هموروئید های درجه پائین استفاده از لیزر یا IRC (اینفرا رد کواگولاسیون) میباشد .برای اطلاعات بیشتر به قسمت خدمات بالینی ارائه شده در مطب دکتر فریدنیا مراجعه نمائید .