کم خونی
کم خونی
کم خونی یا آنمی ( anemia )یکی از مشکلات بالینی شایع در طب داخلی است.
علائم آنمی
به طور کلی خون شامل 3 رده ی سلولی می باشد .گلبولهای قرمز ، گلبولهای سفید ،پلاکت ها
اختلال در هر رده سلولی علائم مخصوص به خود را دارد.اما آنچه که به کم خونی بطور عام معروف است بیشتر اختلال در رشد و تکامل و شکل و اندازه و تعداد گلبولهای قرمز است .که ایجاد علائمی مثل :
ضعف و بی حالی، خستگی ،درد سینه، تنگی نفس، طپش قلب ،ریزش مو ،گزگز دست و پا یا بیحسی ،احساس سرما ،سوزن سوزن شدن یا خواب رفتن اندام ،حتی سردرد ، سبکی سر ،تاری دید،سرگیجه.
در مواردیکه گلبولهای سفید خون اختلال داشته باشند یا به میزان کم تولید شوند علائم بشکل :عفونت های مکرر و عود کننده و تب و لرز و بی حالی و ضعف سیستم ایمنی بدن ظاهر میشود.
در مواردیکه اختلال و مشکل در پلاکت خون و فاکتورهای انعقادی خون باشد علائم به شکل:کبودی پوست یا خونمردگی، خونریزی از لثه ،بینی ،گوارشی یا در خانمها ،سیکل های پریود شدید یا حتی در موارد شدید خونریزی ها ی خودبخودی ظاهر میشود.
علل کم خونی یا آنمی
حالا در این مقاله ما بیشتر به علل آنمی رایج یا همان مشکلات گلبولهای قرمز می پردازیم.
- کاهش تولید گلبول های قرمز:اختلالات مغز و استخوان و…
- اختلال در تکامل و بلوغ گلبولهای قرمز شامل:انواع تالاسمی ها کم خونی سیدروبلاستیک و کمبود ویتامین B12 و اسید فولیک (فولات یا B9)
- آنمی به دلیل از دست دادن خون از سیستم های گوارش،زنان یا ادراری تناسلی.یا به دنبال ضربه ها و تروما یا خونریزی های داخل احشا و اندام ها.
- ناشی از تخریب گلبولهای قرمز (همولیز) شامل :کمبود G6PD ، آنمی سلول داسی شکل ،اسفروسیتوز ارثی ، همولیتیک ،آنمی ناشی از ترومای مکانیکی (دریچه های مصنوعی قلب و واسکولیت ها)، آنمی ناشی ازسموم(عفونت مالاریا توکسوپلاسموز …)،آنمی ناشی از بزرگی طحال
تشخیص آنمی
مشکل بیمار با مراجعه به پزشک و گرفتن شرح حال دقیق و معاینه فیزیکی بیمار (رنگ پریدگی چهره و پوست و ملتحمه ی چشم و از بین رفتن قرمزی خطوط کف دست) . د رنهایت با تستهای خونی تخصصی مشخص می شود.
کم خونی
درمان آنمی
درمان آنمی بر اساس نوع آن انجام میشود .از دریافت مکمل های خوراکی آهن و vit B12 و فولات شروع میشود.حتی ممکن است به تزریق فراورده های خونی و آهن و خون نیاز شود .
در برخی انواع آنمی داروهای تخصصی تجویز میشود .گاهی درمان عفونت ایجاد کننده آنمی و بیماری زمینه ای همراه نیاز است.
در موارد همولیز خود ایمنی حتی داروهای سرکوب کننده ایمنی نیاز میشود.
در موارد آنمی آپلاستیک ، داروهای تخصصی و جایگزین های مناسب و حتی گاهی پیوند مغز استخوان توصیه میشود.