فشارخون بالا
فشارخون بالا
فشارخون بالا یکی از شایعترین علل مراجعه بیماران به درمانگاه های داخلی و متاسفانه یکی از علل مهم دیالیز بیماران است.
تعریف فشارخون بالا
- فشار نرمال کمتر یا مساوی 120/80 است.فشارهای بالاتر را پرفشاری خون گویند .چندین مرحله دارد.
- فشار خون بالا:فشار ماکزیمم 120تا 129 و می نیمم کمتر از 80
- فشار خون مرحله 1 :فشار ماکزیمم 130تا 139و می نیمم 80تا 89
- فشار خون مرحله 2:فشار خون بالاتر از 140/90
انواع فشار بالا شامل:
فشار خون ذاتی یا اسنشیال که در 80تا 95 درصد موارد را شامل میشود که علت ناشناخته دارد فشار خون اولیه نیز خوانده میشود.در افراد سنین 30 تا 55 سال دیده میشود. فشار خون ایزوله سیستولیک >یا =140بیشتر در افراد مسن شایع است.
فشار خون ثانویه:در بیماران زیر 30 سال یا بالای 55 سال اتفاق میفتد و نیاز به بررسی دارد و باید به دنبال علت زمینه ای آن بود.
علل فشار خون ثانویه:
- تنگی شریان کلیوی
- بیماری های کلیه(افزایش کراتی نین ، دفع پروتئین در ادرار،…)
- مشکلات عروقی (شریان آئورت)
- تومور غده فوق کلیه (فئوکروموسیتوم)
- بیماریهای غدد(تیروئید ،پاراتیروئید،آکرومگالی، کوشینگ، دیابت،هیپر آلدوسترونیسم)
- نارسائی آئورت
علائم فشارخون بالا
جالب است بدانید شایعترین علامت فشار خون بالا، بی علامتی است. به همین دلیل است که فشار خون در اکثر بیماران وقتی تشخیص داده میشود که به عوارضی مثل نارسائی کلیه ،نارسائی قلب ،سکته های قلبی یا مغزی یا خونریزی مغزی یا چشم میرسد.در برخی موارد ممکن است فشار خون بالا با علائمی از قبیل سر درد،سرگیجه،تاری دید ، گرگرفتگی،طپش قلب ، درد سینه،یا خونریزی بینی یا چشم یا تکرر ادرار همراه باشد.
به همین دلیل است که توصیه میشود فشار خون بیمار در هر ویزیت با دستگاه فشار سنج چک شود.تا در صورت تشخیص به موقع، درمان مناسب فشار شروع شود و از ایجاد عوارض بعدی آن پیشگیری شود.
فشارخون بالا
عوارض فشارخون بالا
افزایش فشار خون میتواند باعث ایجاد بیماریهایی نظیر سکته مغزی، قلبی ، اختلالات چشمی، افزایش خطر بروز بیماریهای قلبی-عروقی ونارسائی کلیوی و افزایش سطح کراتینین و اوره و کم خونی شود.
بنابراین، درمان این بیماری امری بسیار مهم است و برای آن باید شیوهی زندگی خود را تغییر داده، داروهایی که توسط پزشک تجویز شدهاند مصرف کنید و به مشاوره پزشکی نیز مراجعه کنید تا برای شما درمان مناسبی تعیین کند. با توجه به تاثیرات شدیدی که میتواند به بدن ایجاد کند، بهتر است هر چه سریعتر با درمان این بیماری شروع کنید.
درمان فشارخون بالا
- در اولین قدم تغییر در شیوه زندگی توصیه میشود.
- شامل کاهش وزن برای رسیدن به اندکس توده بدنی کمتر یا مساوی25 .
- رژیم غذائی مناسب شامل رژیم کم نمک ،مصرف رژیم غنی از میوه و سبزیجات و محصولات لبنی کم چرب و رژیم کم کربوهیدرات.رژیم عذایی مناسب فشار خون رژیم DASH میباشد.به تصویر انتهای متن مراجعه نمائید.
- ورزش منظم
- حذف سیگار و دخانیات و الکل
- پرهیز از استرس
- داشتن خواب کافی