سندروم روده تحریک پذیر
سندروم روده تحریک پذیر
سندروم روده تحریک پذیر یا IBS یکی از شایعترین علل مراجعه بیماران به کلینیک های داخلی و گوارش میباشد.
علائم سندروم روده تحریک پذیر
کرامپ های شکمی،احساس تورم و نفخ شدید، دفع گاز ،اسهال یا یبوست ،تناوب اسهال و یبوست ،عدم دفع کامل مدفوع، استرس یا افسردگی ،اختلال در خواب.دردها با خوردن غذا و استرس تشدید میشود.
این بیماری اکثرا در افراد جوان و بیشتر در خانمها دیده میشود .معمولا سابقه خانوادگی در ایجاد آن نقش دارد.بیشتر با اختلالات روحی روانی مثل اضطراب یا افسرگی ارتباط دارد.
مکانیسم IBS
برای عبور مواد دفعی و گازها بطور نرمال در روده یک ریتم منظم انقباض و ریلکس شدن وجود دارد.وقتی این ریتم منظم بهم میخورد و انقباضات طولانی تر و قوی تر از معمول میشود. ایجاد درد و کرامپ هایی میکند که سندروم روده تحریک پذیر میشود.یکی از مکانیسم های ایجاد آن هایپر استزی یا افزایش حس درد و نفخ بیشتر از حد متناسب با آنچه که واقعا هست.یکی دیگر از مکانیسم ها تغییر فلور میکروبی روده ها در این افراد است.که باعث درد و نفخ شدید میشود.IBS خوشبختانه به دلیل تغییر بافت روده نیست و بیمار در آناتومی و ساختمان روده مشکلی ندارد (تست اندوسکوپی و کلونوسکوپی نرمال دارد) و ریسک کنسرهای روده را افزایش نمیدهد.
چه موقع بیمار مبتلا به IBS باید به پزشک مراجعه کند؟
- اگر بیمار دچار کاهش وزن و بی اشتهایی شود.
- وقتی اسهال های مکرر و حتی شبانه داشته باشد
- اگر بیمار مبتلا به IBS دچار خونریزی مقعدی جدید و بدون علت شود.
- وقتی در آزمایشات خونش اخیرا دچار کم خونی فقر اهن شود که نشانه خونریزی جدید است.
- وقتی بیمار دچار تهوع و استفراغ بی دلیل شود.
- دچار دردهای کرامپی شود که دفع مدفوع و گاز بهتر نشود.
از آنجا که این شرایط باعلائم معمول IBS متفاوت است و احتمال خطر ابتلا به کنسر روده را بیشتر میکند ، بیمار و پزشک باید این علائم را جدی گرفته و بررسی های تشخیصی را کاملتر کنند تا احتمال مسائلی به جز IBS ، از قبیل کولیت زخمی ( IBD )و کنسر روده رد شود.
درمان IBS
اکثرا علائم خفیف روده تحریک پذیر با1- اطمینان بخشی ،2- تغییر سبک زندگی مناسب و3- درمان استرس و افسردگی و 4-پرهیز غذایی و 5-فعالیت و ورزش منظم کنترل میشود.در موارد شدیدتر که کیفیت زندگی کاهش میابد یا بیمار به عوارضی چون هموروئید یا فیشر مبتلا میشود ،نیاز به 6-درمان داروئی و 7-مشاوره روان پزشکی و یا حتی8- جراحی پیدا میکند.